Fremtidens læger oplever psykoser gennem VR-brille: Det er et kæmpe skridt

I en specialudviklet VR-brille kan medicinstuderende opleve en akutsituation fra en psykoseramt patients synsvinkel.

Medicinstuderende Peter Emil Holst Folkersen og Laura Sofia Terkelsen er begge netop startet i praktik på psykiatrisk afdeling på AUH. (Foto: © Jose Ramanamihantatsoarana ©DR)

Skygger på væggene. Lægers stive og kolde smil. En ekskæreste der spøger i en gul kjole.

Det er synet, når medicinstuderende Peter Emil Holst Folkersen sidder med VR-briller på til undervisningen.

- Det er vanvittigt at se. Der er en hel masse syner og vrangforestillinger, siger Peter Emil Holst Folkersen.

Gennem virtual reality kan de studerende på Aarhus Universitetshospitals psykiatriske afdeling på egen hånd se, hvordan en patient oplever psykose.

- Man kan mærke deres angst og frygt. Det, tænker jeg, er godt at vide, til når jeg en dag skal forholde mig til, hvordan patienten opfører sig, siger Peter Emil Holst Folkersen.

Scenarierne i brillerne skal forberede de studerende på situationer, der kan opstå på hospitalsgangene. Og hjælpe dem med bedre at forstå og have samtaler med patienterne.

Scenariet, de studerende ser i VR-brillerne, er genskabt af skuespillere. (© Afdeling for psykoser AUH)

Bedre end tavleundervisning

Bøger er skiftet ud med briller i undervisningen. Forsøget er stadig i sin testperiode, men underviser på Aarhus Universitetshospital Erik Perfalk er begejstret for den nye metode.

- Det er et rigtigt godt koncept. Sammenlignet med tavleundervisningen har de studerende nu følelserne med, siger Erik Perfalk.

Hvor det før var regelsæt og vejledninger, han havde at tale ud fra som underviser, kan han nu vise dem et eksempel.

- Jeg kan mærke, de bliver mere engagerede og har gode diskussioner om realistiske oplevelser i arbejdet som læge.

Erik Perfalk understreger overfor de studerende, at scenariet i VR-brillen er skabt ved hjælp af forskning, men at hver enkel psykose og patient altid vil være forskellig.

Kvinden bag opfindelsen

Når det kommer til psykiske lidelser, kan det være svært for lægen at spotte med det blotte øje, hvad der er i vejen.

Derfor begyndte Kamilla Pedersen, som forsker i medicinsk uddannelse på Aarhus Universitetshospital, for halvandet år siden at udvikle en VR-brille.

- Det er et kæmpe skridt. Det vil gentænke undervisningen i psykiatrien. Vi har fået en unik mulighed for at se, hvad det vil sige at have en psykisk sygdom, siger Kamilla Pedersen.

I denne uge blev en 10-årsplan vedtaget for psykiatrien. Forskning og udvikling er ét af de fem punkter, som planen prioriterer højest. Hvilke projekter, der kan søge penge i puljen, er endnu ikke præciseret.

Kamilla Pedersens håb er, at der kan findes penge til at udbrede hendes opfindelse.

- Jeg håber, der kan komme fokus på de gevinster, vi kan få ved at skabe en bedre psykiatriundervisning.

- Det var vanvittigt, der var en hel masse vrangforestillinger og syner i patientens billede, siger medicinstuderende Peter Emil Holst Folkersen. (Foto: © Jose Ramanamihantatsoarana ©DR)

Ingen trætte miner efter timen

Efter tre timer med hørebøffer og sorte briller på har de studerende hørt både ringen fra alarmklokker og udbrud fra patienten.

- Det er meget vildt at opleve. Det rykker nok først rigtigt, når man selv står der. Men nu føles det lidt, som om man har prøvet det allerede, siger Peter Emil Holst Folkersen.

En anden studerende stemmer i.

- Jeg følte, mit hjerte pumpede lidt ekstra. Og jeg tror, det her hjælper til bedre at forstå patienten, siger Laura Sofia Terkelsen.

VR-brillerne er nu pakket væk. Men begejstringen for et håndgribeligt værktøj har genklang i lokalet.

- Man får det lært på en anden måde, end når man læser, siger medicinstuderende Peter Emil Holst Folkersen.

Ved årets udløb er VR-brillens testperiode slut, og derefter vil det blive vurderet, om de skal med i undervisningen på flere af landets psykiatriske afsnit.